PCLioN FC

Ağustos 28, 2009

Panathinaikos-Galatasaray -Dinamo Bükreş-Sturm , Steaua Bükreş-Fenerbahçe-Twente-Sheriff

Filed under: Fenerbahçe, Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi — pclion @ 2:15 pm

İki takım için de sorun yaratmayacak, güç dengesi bakımından ortalama altı gruplar oldu F ve H grupları. Galatasaray hem isim hem de ülke olarak grubun lokomotifi konumunda, Fenerbahçe’nin rakipleri arasındaysa bir Hollanda ekibinin olması dışında çok dikkat çekici bir taraf yok. İki takımın da Romanya takımı çekmesi Şampiyonlar Ligindeki İspanya-İtalya eşleşmelerini hatırlattı. Gelecek sezondan itibaren geride bırakacağımız ülkelerden birisi olacak Romanya, gruplarda da puan kaptırmazsak iyiden iyiye rahatlarız bu anlamda.

Şimdi fikstürler üzerinden iki grubun da değerlendirmesini yapalım.

  • Galatasaray’ın Maç Programı
  • 17 Eylül: Panathinaikos-Galatasaray
  • 1 Ekim: Galatasaray-Sturm Graz
  • 22 Ekim: Galatasaray-Dinamo Bükreş
  • 5 Kasım: Dinamo Bükreş-Galatasaray
  • 2-3 Aralık: Galatasaray-Panathinaikos
  • 16-17 Aralık: Sturm Graz-Galatasaray

Panathinaikos, Dinamo Bükreş ve Sturm Graz. Yukarda da söylediğimiz gibi Galatasaray’dan daha üstün diyebileceğimiz bir takım yok şurda, zaten kura çekimini anlatan spiker de ilk iki torba belli olduktan sonra en zor eşleşmenin Panathinaikos-Galatasaray olduğunu vurgulamıştı. Galatasaray Avrupada son yıllarda yükselişte olan bir ekip, Frank Rijkaard’ın önderliğinde bu sene artan kadro kalitesi Galatasaray’ı en tehlikeli 2. torba takımlarından biri haline getiriyordu. Açıkçası Panathinaikos’un çıkmasına ben sevindim, Yunanistan deplasmanı da ayrıca zevkli olacaktır. Frank Rijkaard-Ten Cate eşleşmesini izlemek de işin ayrı bir boyutu, bu konu üstüne bir şeyler karalayacak arkadaşlarımız illa ki olacaktır. İlk maçta Djibril Cisse Atletico Madrid maçından dolayı cezalı olacak, bu da fikstürün bir getirisi.

3. torbadan gelecek takım ya Dinamo Bükreş ya da Dinamo Zagreb olacaktı, Romen ekibi geldi. Bu açıdan da istediğim oldu zira 4. torbadan gelecek bir Avusturya takımını Cluj ve Temeşvar’a tercih ediyordum ve Dinamo Bükreş’in gelmesi bir başka Romen takımı ihtimalini kaldırmış oldu. Hertha Berlin’den son anda yırttığımızı da söylemeliyim, ya bizim gruba ya da D grubuna gitmek durumundaydı Hertha, şans bizden yana oldu. Dinamo Bükreş yanılmıyorsam 3 sezon önce Beşiktaş’la eşleşmiş ve iç sahadaki tek maçta galip gelmişlerdi, bu sene Galatasaray’a karşı maçlarını seyircisiz oynamak zorundalar. Fikstürü beklememin en önemli sebebi buydu zira Bükreş 3. iç saha maçını seyircili oynayabiliyor, fikstür bu anlamda gayet iyi oldu. Kadrosunda tanıdık simalar bol, Galatasaray’da başarılı olamasalar da satarken para kazanabildiği ender isimlerden Tamas ve Bratu Avrupa turundan sonra kürkçü dükkanına dönmüşler. Elbette Galatasaray’da olduklarından daha tecrübeliler, onları izlemek de ilginç olacak.

Son torba ise Galatasaraylılar adına en heyecanlı geçen torbaydı. İlk üç torbaların yerleşimi sebebiyle Genoa, Cluj, Nacional ve Temeşvar’la eşleşme şansı yoktu Galatasaray’ın, geriye kalan takımlar arasında Avusturya yoğunluğu ve kalite olarak diğer ekiplerden sıyrılan bir Toulouse vardı. Kura çekimi öyle bir gelişti ki 3. torbada Hertha Berlin şansını %50’ye getiren makas bu sefer Toulouse için %33’e kadar yükseldi, neyse ki J grubuna gitti Fransız takımı. Bugün ne istesem oldu açıkçası, hatta şımarıklık yapıp Salzburg ve Sturm Graz arasında Sturm Graz tercihi bile yapmıştım, o dahi gerçekleşti.

Sturm Graz diğer iki takımda olduğu gibi Galatasaray’a çok uzak bir ekip değil. 2001 yılında Galatasaray’la beraber Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmayı başaran diğer ekipti Sturm Graz. Sami Yen’deki maçın son dakikalarında top dolaştırılması çok konuşulmuştu, hatırlayanlarınız olacaktır. Sturm Graz o altın çağından çok uzaklarda olsa da bize bir nostalji yaptıracak ekiplerden biri. Galatasaray’ın bu gruptan 13+ puanla lider olarak çıkması gerekiyor ki bunun takım puanına katkısı da muazzam olacak. Şimdiden heyecanlandım açıkçası.

  • Fenerbahçe’nin Maç Programı
  • 17 Eylül: Fenerbahçe-Twente
  • 1 Ekim: Sheriff-Fenerbahçe
  • 22 Ekim: S.Bükreş-Fenerbahçe
  • 5 Kasım: Fenerbahçe-S.Bükreş
  • 25 Kasım: Twente-Fenerbahçe
  • 16 Aralık: Fenerbahçe-Sheriff

Fenerbahçe’nin kurası da en az Galatasaray kadar makul, belki de daha fazla. 3. torbadan gelen Twente’yi bir kenara koyarsak kağıt üstündeki en kolay kuranın geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Steaua Bükreş ve Fenerbahçe takım puanı olarak birbirlerine yakın ekipler, torba farkını ise aradaki 1.300 puan oluşturuyor. 1. torbadan denk bir takım çekmek Fenerbahçe adına olumluydu, bunun üstüne bir de averaj takımı olması muhtemel Sheriff Tiraspol geldi. Hoş, Beşiktaş tarafından elendikten sonra Beşiktaş’ın Sheriff destanı yazdığını iddia eden Doğan Medya aklımdan çıkmış değil, belki de bizim bilmediğimiz kadar kudretli bir takımdır Sheriff.

Twente’nin Sporting Lizbon maçını izlemiştim, son dakikada gol yiyerek elendiklerini. Gerçekten yazık olmuştu. Ülkesi itibariyle Avrupa kupaları kültürüne diğer ekiplere göre daha yakın bir takım Twente, ayrıca ülke puanında da birebir rakibimizdir Hollanda. Bu eşleşmede çıkacak sonuçların ayrı bir önemi var bu anlamda. Fenerbahçe’nin de Steaua Bükreş’le liderlik için çekişeceğini düşünüyorum, 3. ve 4. maç bu grubun kaderini çizer. Fenerbahçe’nin de lider bitireceğini düşünüyorum grubu…

Yorum Yapın »

Henüz yorum yapılmamış.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.