PCLioN FC

Ağustos 24, 2009

Türk Futbolunda Online Alışveriş: Gsstore.org, Fenerium.com.tr & Kartalyuvasi.com.tr

Filed under: Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Türk Futbolu — pclion @ 4:45 pm

Kulüplerimizi Avrupadaki muadillerinden birkaç adım geriye atan en önemli unsur marka değerini pazarlama ve bunu gelire dönüştürme. Özellikle uluslararası arenadaki tanınırlığını organizasyon eksikliğinden gelire dönüştürmekte yıllarca sıkıntı çeken Galatasaray sıkça eleştirilir bu konuda ki benim de katıldığım bir eleştiridir bu. Pazarlamanın ön önemli yönlerinden biri ise gelişen ve yaygınlaşan internet teknolojisiyle beraber online alışveriş oldu. Belki de açacağınız yeni şubelerden daha önemli bir yer teşkil ediyor artık internet pazarlaması. Kulüplerin bu alandaki atılımlarına biraz göz gezdirelim, deneyimlerimizi paylaşalım istedim.

Öncelikle Galatasaray Store’un resmi sitesi gsstore.org‘a göz atalım. Elbette bir Galatasaraylı olarak sık ziyaret ettiğim ve aşina olduğum bir site. Hatırlayanlarınız olacaktır, bundan yaklaşık iki sene önce Galatasaray Store’un bir sitesi yoktu ve HepsiBurada.com’un bir alt kategorisi olarak yer alıyordu. İki sene içinde kaydedilen aşama muazzam ve bence en kullanışlı store sitesi konumuna geldi gsstore.org. Hemen hemen her gün güncelleniyor ve yeni ürünler ekleniyor, store’da bulabileceğiniz hemen her ürünü internet üzerinden de alabiliyorsunuz. Özellikle bulunduğu bölgede store bulunmayan ya da istediği ürünü bulamayan arkadaşlar için bulunmaz nimet. Göze çarpan en net problem yurtdışı alışverişler için gözüken kargo ücretinin pahalı olması. Bu da hallolursa çok daha kullanışlı bir site haline gelecek. İki sene önce tişört bulamadığımız store’u düşünüyorum da sanırım hepimizin bir teşekkür borcu var bu sitede emeği geçenlere.

Hem Fenerium hem de Kartal Yuvası için söyleyeceklerim kısıtlı elbette, sonuçta o sitelerden alışveriş yapan birisi değilim. Ancak ilk izlenimlerimi paylaşabilirim bu anlamda. Fenerium‘un sitesini ben beğendim, menüleri falan kullanışlı ve gördüğüm kadarıyla kredi kartı-kargo gibi problemleri yok. Yalnız kampanya-indirim gibi konularda pek aktif değiller gibi, Galatasaray Store’da illa ki bir fırsat ürünü buluyorsunuz. Fenerbahçeli arkadaşlara sormak lazım tabii. Kartal Yuvası‘nın ise herhangi bir sitesi yok, sadece yönlendirilen bir domaini var. 2 sene önceki Galatasaray Store gibi HepsiBurada.com’da alt kategori olarak bulunuyor. Bir kere imaj olarak dahi en baştan kocaman bir eksi alıyor bu anlamda. Ürün çeşitliliği bakımından da kısıtlı gözüküyor, bu konuda da ciddi bir eksiklik var gibi. Bir arkadaşıma hediye bakmak için Kartal Yuvası’na uğradığımda internet sitesinden daha fazla çeşit görmüştüm.

Son olarak her site incelemesinde olduğu gibi alexa istatistiklerini de verelim , Galatasaray’ın internet üzerindeki aktif politikası bu alanda da kendini gösteriyor. Forumlardaki eleştirileri dahi dikkate alan interaktif yapıları bunda önemli etken. Diğer kulüplerde böyle bir mekanizma var mı, bilmiyorum. Gsstore.org’un verilerine şurdan, Fenerium.com.tr’nin verilerine de burdan bakabilirsiniz. Kartal Yuvası sadece domain olduğu için veri tutulmuyor, daha doğrusu domain üzerinden siteye giden yok gibi.

İnternet üzerinden alışveriş deneyimlerinizi paylaşırsanız, alışveriş yaptığınız sitelerin artılarını/eksilerini dile getirirseniz daha sağlıklı bir fikir oluşturabileceğimizi sanıyorum. Her türlü deneyiminizi bekliyorum…

Yorum Yapın »

Henüz yorum yapılmamış.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.